Zoete Porkloin of Varkensfilet van de grill

Met in gedachten de aankomende verhuizing naar Turkije, waar varkensvlees niet te betalen zal zijn voor ons, was het nodig om nog eens een hele porkloin of varkensfilet op de gril te leggen. Ik vond in het kookboek Smoke&Spice een heerlijke rub voor een zoetig resultaat.

Ingrediënten voor je porkloin rub:

1 eetlepel allspice
1 eetlepel bruine suiker
1 eetlepel uienpoeder
1 theelepel zout
1/2 theelepel nootmuskaat
1/2 theelepel kaneel
1 theelepel tijm

Ontdooi je porkloin of varkensfilet en wrijf hem in met de rub. Laat hem vervolgens bij voorkeur een nacht over in de koelkast staan. Aangezien ik pas op het laatste moment beslis wat ik ga doen lukt dit zelden. Toch zou ik het wel moeten doen want het belang van een goede rub die zijn werk kan doen moet niet onderschat worden. Meer hierover op de pagina: Wat is een dry rub? Mijn porkloin rub heeft ongeveer vijf uur in kunnen trekken.

porkloin1b

Schroei de varkensfilet aan alle kanten dicht in een koekenpan op hoog vuur.

porkloin1a

Als je op een houtskoolvuur grilt dan is het nodig om te zorgen dat de gloeiende kolen allemaal op een hoop aan één kant komen te liggen. Ik heb mijn gasgril voorverwarmd op ongeveer 100 graden en heb alleen de buitenste branders aangestoken. Dit geeft voldoende plaats om mijn porklion volgens het indirect grillen principe te kunnen garen.

Mijn porkloin na een uur

porkloin2

Mijn porkloin na twee uur

porkloin3

Na twee uur werd het tijd om de thermometer in mijn vlees te zetten. Meer en meer ben ik het belang van een vleesthermometer gaan inzien. Het is zelfs zo dat ik er nu geheel op vertrouw. Ik was dan ook blij te zien dat mijn porkloin met een binnentemperatuur van 90 graden Celsius gaar was.

Echt, als er iets is dat ik in Texas heb geleerd dan is het wel het genot van een goed stuk vlees dat  indirect gegrild is of gerookt. Ook ben ik nu niet meer zo snel onder de indruk als ik zo’n homp vlees zie die perfect is gegrild. Want je hebt er immers geen omkijken naar? Dit moet je alleen nooit aan de visite vertellen.

porkloin4

Ik serveerde deze porkloin met een appelchutney en gekookte mais.

porkloin1
Dit  recept voor porkloin heb ik gevonden in het kookboek Smoke&Spice van Cheryl en Bill Jamison. Een zeer uitgebreid boek voor iedereen die van indirect grillen houdt of  met een smoker wil leren omgaan.

Smoke&Spice
Cooking with Smoke, the Real Way to Barbecue

Engels
560 pagina’s
24,99 bij Bol

smokeenspice

Geplaatst in Varkensvlees recepten

Zelf zoeken bij Bol

Maverick PT100BBQ Thermapen
Deze thermometer is niet goedkoop maar volgens alle BBQ gekken gewoon super handig. Hij past in je broekzak, meet super snel, zodat je grill niet te vaak open staat. Thermapen De Maverick PT-100BBQ-hermapen geeft snel en accuraat de kerntemperatuur van het vlees of de vis aan. Hoe vaak gebeurd het niet dat bijvoorbeeld een kippenpoot bij het bot absoluut nog niet gaar is. Een snelle korte controle kan een hoop teleurstellingen voorkomen. Door middel van de PT 100BBQ thermapen weet je in luttele seconden wat de kerntemperatuur is van het product. De pen gaat automatisch aan wanneer deze opengeklapt wordt.
Te koop bij Bol voor: 89,50