Hele Tenderloin van de gril

De rancher heeft voor het eerst in jaren een van een eigen dieren laten slachten. Je zou denken dat hij dat vaker zou doen, maar het punt is dat er veel van het dier niet gebruikt wordt bij dit particulier slachten en daar is hij in principe op tegen. Waarom er dit jaar een uitzondering is gemaakt weet ik niet, maar dat de tenderloin (filet van de onderkant van de ruggenwervel) de gril op ging kon ik niets op tegen hebben natuurlijk.

Het soort koe dat hier op de ranch rondloopt is de Black Angus en die komen in zwart en in diverse bruintinten voor. Het dier was ongeveer een jaar oud en woog zo’n 1300 kilo.

angus

Het stuk vlees was net over de drie kilo en werd ingewreven met chilipoeder, gemengde soorten peper en grof zout. De grill was voorverwarmd op hoog dat bijna 300 graden Celsius opleverde. Het vlees werd een uur op hoog vuur gegrild. Je zou denken dat het zou verbranden maar dat deed het niet.

tenderloin2

Hier na werden de middelste branders uitgezet en mocht het vlees nog een half uur indirect door garen. Om vervolgens een kwartier te rusten.

tenderloin3

Het bleek nog te rood naar de zin van de ranchers familie. Er zijn hier bijna geen mensen te vinden die hun steak rauw of tegen rauw aan eten. Het prachtige stuk vlees werd dus in stukken gesneden die vervolgens nog even de hete gril opgingen. Zoals je ziet geloven ze niet in kleine steaks hier. Ik dacht altijd dat je dit niet kon doen zonder dat de bief steak taai werd, maar het kan dus best als het vlees maar van voldoende kwaliteit is.

tenderloin4

Ik heb zo’n redelijk rauw stuk genomen want daar houd ik wel van.

tenderloin5

Geplaatst in Rundvlees recepten

Zelf zoeken bij Bol

Maverick PT100BBQ Thermapen
Deze thermometer is niet goedkoop maar volgens alle BBQ gekken gewoon super handig. Hij past in je broekzak, meet super snel, zodat je grill niet te vaak open staat. Thermapen De Maverick PT-100BBQ-hermapen geeft snel en accuraat de kerntemperatuur van het vlees of de vis aan. Hoe vaak gebeurd het niet dat bijvoorbeeld een kippenpoot bij het bot absoluut nog niet gaar is. Een snelle korte controle kan een hoop teleurstellingen voorkomen. Door middel van de PT 100BBQ thermapen weet je in luttele seconden wat de kerntemperatuur is van het product. De pen gaat automatisch aan wanneer deze opengeklapt wordt.
Te koop bij Bol voor: 89,50