Snelle Kip met Sinaasappel van de barbecue

De vriezer moet leeg vanwege de verhuizing naar Turkije en ik ben van plan om tot het laatste moment te genieten van mijn Amerikaanse gasgril. Het eerste beste pakket dat ik beet had was kip en ik heb dus een recept gezocht voor kip dat ik nog nooit gemaakt heb. De naam is wat overdreven want barbecueën zoals ze dat hier in de States doen met indirecte warmte is nooit echt snel.

snellekip2

snellekip3Ingrediënten voor je kip  rub

1 eetlepel paprikapoeder
1 theelepel zout
1 theelepel bruine suiker
1/2 theelepel zwarte peper
1/2 theelepel uienpoeder
mespuntje cayenne peper

 

Wrijf hier je kip rijkelijk mee in en zet het apart

snellekip0Ingrediënten voor je mob

2dl sinaasappelsap.
(Hier ging het mis, dat had ik niet. Als vervanger heb ik marmelade genomen en die verdunt met water.)
3 eetlepels boter
1 eetlepel worchestershire saus

Vermeng de ingrediënten en verwarm het geheel in een pannetje of in de magnetron zodat de boter kan smelten.

De bereiding van je snelle kip met sinaasappel

Verwarm de gril voor op hoog en bak je kip in ongeveer vijf minuten rondom bruin.

snellekip4

Strijk wat van je mop over de kip en verlaag de temperatuur naar zo’n 125 graden. Ik heb een theelepel gebruikt want de mop was te dun om te kwasten. Richt je barbecue zo in dat je indirect kunt grillen of roken. Ik heb twee branders aangelaten en de middelste uit gezet.

snellekip5

Doordat ik marmelade had gebruikt en de stukjes schil had laten zitten gaf het een geweldig leuk effect.

snellekip7

Breng elke 15 minuten opnieuw je mop aan. Na zo’n  drie kwartier zou je kip gaar moeten zijn. Om zeker te zijn dat je gare kip eet kun je gebruik maken van een voedselthermometer. Met dat simpele instrument ben je altijd zeker van gaar vlees. Zorg dat de binnentemperatuur van je kip nooit onder de 70 graden is en je zit goed. Laat grote stukken vlees en kip altijd even rusten zodat de sappen zich gelijkmatig door het vlees kunnen verdelen.

De kip was opvallend lekker en ik zal dan ook altijd marmelade blijven gebruiken voor dit recept. Ik moet er wel eerlijk bij vermelden dat het zelfgemaakte marmelade was en ik dus niet weet hoe dit met gekochte zal smaken, maar ik heb het vermoeden dat het niet echt zal uitmaken.

Dit makkelijke recept voor gegrilde kip heb ik gevonden in het kookboek Smoke&Spice van Cheryl en Bill Jamison. Een zeer uitgebreid boek voor iedereen die van indirect grillen houdt of  met een smoker wil leren omgaan.

Smoke&Spice
Cooking with Smoke, the Real Way to Barbecue

Engels
560 pagina’s
24,99 bij Bol

smokeenspice

 

Geplaatst in Kip recepten

Zelf zoeken bij Bol

Maverick PT100BBQ Thermapen
Deze thermometer is niet goedkoop maar volgens alle BBQ gekken gewoon super handig. Hij past in je broekzak, meet super snel, zodat je grill niet te vaak open staat. Thermapen De Maverick PT-100BBQ-hermapen geeft snel en accuraat de kerntemperatuur van het vlees of de vis aan. Hoe vaak gebeurd het niet dat bijvoorbeeld een kippenpoot bij het bot absoluut nog niet gaar is. Een snelle korte controle kan een hoop teleurstellingen voorkomen. Door middel van de PT 100BBQ thermapen weet je in luttele seconden wat de kerntemperatuur is van het product. De pen gaat automatisch aan wanneer deze opengeklapt wordt.
Te koop bij Bol voor: 89,50