Hoe maak ik gehaktspiesen ofwel Adana Kebab

Bij mijn  maïskolven wilde ik Adana kebab eten. Ik ken deze heerlijke spiesen uit mijn jaren in Turkije en ik vind het na de hamburger de beste toepassing voor gehakt op de gril. Adana kebab vindt zijn origine in de stad Adana in Oost Turkije.

Traditioneel is het behoorlijk pittige lamsgehakt dat rond een spies gevouwen is. Er zijn vele varianten op dit thema te vinden in Turkije. Tot ver in Irak en Syrië eten ze deze heerlijke pittige spiesen.

adanakebab1

In Adana hebben de Turken hun Adana kebab tot kunst verheven en kun je als chef een officieel vakcertificaat verdienen. De Adana kebab moet van lam zijn dat geen jaar oud is en vrij in het veld is opgegroeid. Het schoongemaakte vlees wordt vermengd met staartvet en moet een dag rusten. Hierna moet het vlees handmatig met een speciaal mes vermalen worden en rond de spiesen gevouwen. Een portie zou ongeveer 180 gram moeten zijn en mag tijdens het grillen niet loskomen van de speciale metalen spies.

Het mag duidelijk zijn dat mijn recept op vele fronten van het origineel zal afwijken. Dat neemt niet weg dat mijn gasten mijn spiesen over het algemeen erg lekker vinden. En laten we eerlijk zijn, daar gaat het om.

adana1a

Ik heb nog Elk (giga hert) gehakt in de vriezer en ga daar mijn spiesen van maken. Het grootste verschil zal dus het vetgehalte zijn. Elk vlees is erg mager.

Ingrediënten voor je gehaktspiesen

Pond Elk gehakt
2 eetlepels tomaten puree, ketchup of BBQsaus
½ eetlepel koriander
½ eetlepel komijn
wat olijfolie
peper en zout

adana2

Het grillen van de Adana kebab

Vermeng alle ingrediënten en boetseer je gehakt voorzichtig maar stevig rond je spiesen. Dit is een lastig klusje als je dit voor het eerst doet. Als de gehakt niet voldoende samenhang heeft kun je nog wat tomaten puree toevoegen. De Turken gebruiken hier een paprika pasta voor die net zo functioneert als het ei in de Nederlandse gehaktbal. Zorg in elk geval voor platte spiesen zodat je vlees niet kan draaien rond de spies. Kwast of wrijf je spiesen in met olijfolie.

Ik maak ze zo vroeg mogelijk en laat ze goed afkoelen in de koelkast. Ze worden dat net dat beetje stijver zodat ze op de gril beter te hanteren zijn.

adana3

Gril je spiesen rondom bruin op een hoog vuur. Draai ze voorzichtig om zodat de gehakt niet van je spies kan vallen. Laat ze vervolgens indirect nog even doorgaren. Afhankelijk van je dikte kan dit grillen en garen in totaal tussen de 15 en 25 minuten duren.

adana4

 

Wees voorzichtig bij het grillen van gewone Hollandse varkens of rundergehakt. Het vet zal voor veel vlammen zorgen en je vlees vroegtijdig verbranden.

Geplaatst in Recepten, Rundvlees recepten

Zelf zoeken bij Bol

Maverick PT100BBQ Thermapen
Deze thermometer is niet goedkoop maar volgens alle BBQ gekken gewoon super handig. Hij past in je broekzak, meet super snel, zodat je grill niet te vaak open staat. Thermapen De Maverick PT-100BBQ-hermapen geeft snel en accuraat de kerntemperatuur van het vlees of de vis aan. Hoe vaak gebeurd het niet dat bijvoorbeeld een kippenpoot bij het bot absoluut nog niet gaar is. Een snelle korte controle kan een hoop teleurstellingen voorkomen. Door middel van de PT 100BBQ thermapen weet je in luttele seconden wat de kerntemperatuur is van het product. De pen gaat automatisch aan wanneer deze opengeklapt wordt.
Te koop bij Bol voor: 89,50