Het correct plaatsten van je gasgril om brand te voorkomen.

Vandaag heb ik een wijze les geleerd. Ik heb er geen eigen foto’s van, maar ik wil je deze domme actie niet onthouden. We weten allemaal dat vet vlees op de barbecue en op een grasgril vlammen veroorzaakt. Die vlammen verbranden het vlees en maken het onsmakelijk Eén manier om dit te voorkomen is het indirect grillen. Dat er nog meer mis kon gaan kwam ik achter bij het grillen van mijn kippenstukken.

images-(1)

Ik had deze gemarineerd in een marinade van olijfolie, citroen en knoflook. Dit is heerlijk. Ik wilde ze  op hoog vuur hard aangrillen om ze daarna met behulp van indirect grillen te garen. Zonder ze droog te deppen legde ik mijn kipstukken op het grilrooster. Bijna direct kreeg ik vlammen door de druppels marinade die eraf vielen. Dom, ik had met keukenrol de overtollige olie moeten verwijderen. Maar goed, dit stopte vrij snel en ik sloot het deksel om ze even stevig aan te bakken.

bbq-kip5

Terug in de keuken zag ik ineens een zwarte rookkolom boven mijn grill uitstijgen. Als een haas ben ik naar buiten gerend en heb ik de kap geopend. De vlammen sloegen een halve meter boven mijn rooster uit. Zo snel mogelijk heb ik de branders op uit gezet en de onderstaande gasfles dichtgedraaid. Echt, het was niet meer leuk.

download

Wat was er het geval? De opvangbak onder de gril, die alle vet en stukjes vlees die vallen moet opvangen was in brand gevlogen. Blijkbaar moet ik die vaker schoonmaken of misschien was er te veel van mijn marinade gelekt. Ik weet het niet, maar de les is wel dat ondanks het feit dat een gas gril normaal gesproken schoon en beheerst functioneert, je deze nooit op een veranda of onder een houten overkapping moet zetten. Geef je gasgrill de ruimte. Als je niet wilt dat hij in de regen staat rij hem dan van en naar de schuilplaats. Ik heb nu gezien wat er kan gebeuren.

Mijn gasgrill is nu superschoon en brand wil ik zeker niet meer.

IMG_2610

Geplaatst in Grillen & Roken

Zelf zoeken bij Bol

Maverick PT100BBQ Thermapen
Deze thermometer is niet goedkoop maar volgens alle BBQ gekken gewoon super handig. Hij past in je broekzak, meet super snel, zodat je grill niet te vaak open staat. Thermapen De Maverick PT-100BBQ-hermapen geeft snel en accuraat de kerntemperatuur van het vlees of de vis aan. Hoe vaak gebeurd het niet dat bijvoorbeeld een kippenpoot bij het bot absoluut nog niet gaar is. Een snelle korte controle kan een hoop teleurstellingen voorkomen. Door middel van de PT 100BBQ thermapen weet je in luttele seconden wat de kerntemperatuur is van het product. De pen gaat automatisch aan wanneer deze opengeklapt wordt.
Te koop bij Bol voor: 89,50