Filet Mignon van de gril

Na al mijn recepten waarbij je met lage temperaturen langdurig garen iets lekkers creëert, was het tijd voor iets heel anders. Snel en zo heet mogelijk. Dát is nodig voor een goede steak. Niets beter dan een ambachtelijk vuur met kolen, maar ik wilde het op mijn gril proberen.

Deze Filet Mignons zagen eruit zoals het hoort. Dik. Omdat ik bij mijn vrienden verschillende keren heb kunnen zien hoe zij die echte dikke Texaanse steaks grillen, durfde ik het wel aan. Ik heb namelijk totaal geen recente ervaring met biefstuk in het algemeen.

filet-mignon-gril

Allereerst heb ik alle branders aangestoken om een zo heet mogelijke gril te verkrijgen en het geheel heeft zeker tien minuten staan voorverwarmen. Na het voorverwarmen gaf de thermometer 550 graden Fahrenheit ofwel 280 graden Celcius aan. Dit is gemeten boven in de kap van de gril, dus ik denk dat ik de 300 graden Celcius bij het rooster zeker haalde. En dan te bedenken dat ik deze gril heb gekregen omdat hij niet warm genoeg werd naar de zin van de vorige eigenaar.

filet-mignon-gril4

De Filet Mignons heb ik van te voren ingewreven met chilipoeder en peper. Eenmaal op de gril is het de kunst om ze met rust te laten. Niet schuiven, omdraaien of te vaak gaan kijken, want elke keer als de kap open gaat raak je een vracht warmte kwijt. Laat ze negen minuten liggen en draai ze dan om.
Geef ze op deze zijde ongeveer drie minuten en draai opnieuw om zodat je kunt zien of ze er mooi uitzien. Ze zouden nu medium rare moeten zijn. Om zeker te zijn is het verstandig om de temperatuur te meten. Ik heb dit niet gedaan omdat ik niet zo kritisch ben.

filet-mignon-gril2

Ze waren echter perfect.

filet-mignon-gril5Eén wijze les heb ik hiervan geleerd en dat is toch wel dat je alleen van het beste vlees een goede biefstuk kunt grillen. Lang geleden heb ik ook wel eens een biefstuk geprobeerd te bakken en toen waren ze altijd te taai naar mijn zin. Nu weet ik dat het alleen maar kwam omdat ik te goedkoop vlees kocht.

 

Geplaatst in Rundvlees recepten

Zelf zoeken bij Bol

Maverick PT100BBQ Thermapen
Deze thermometer is niet goedkoop maar volgens alle BBQ gekken gewoon super handig. Hij past in je broekzak, meet super snel, zodat je grill niet te vaak open staat. Thermapen De Maverick PT-100BBQ-hermapen geeft snel en accuraat de kerntemperatuur van het vlees of de vis aan. Hoe vaak gebeurd het niet dat bijvoorbeeld een kippenpoot bij het bot absoluut nog niet gaar is. Een snelle korte controle kan een hoop teleurstellingen voorkomen. Door middel van de PT 100BBQ thermapen weet je in luttele seconden wat de kerntemperatuur is van het product. De pen gaat automatisch aan wanneer deze opengeklapt wordt.
Te koop bij Bol voor: 89,50