Andre Debru de Kunstenaar

 

Andre Debru 1Tevreden na het vinden van een Dolmen en een Menhir tuften wij verder. Het was een heerlijke dag en de omgeving was buitengewoon mooi. Op zeker moment zien we een veld met allerlei vreemde vormen. Omdat we niet wisten wat het was stopten we en gingen op onderzoek uit. 

Een bijzondere smid met een passie

Het bleek al snel dat we bij een of andere kunstenaar beland waren. De vormen waren allemaal beelden van dieren en stripfiguren, gemaakt van oud ijzer. Niet zomaar oud ijzer, maar kleine dingen zoals: pedalen van een fiets, gereedschap, huissleutels werkelijk alles wat je maar kon verzinnen was aan elkaar gelast tot deze gigantische kunstwerken.

Andre Debru 2

André Debru is een smid met een passie die net buiten Costes-Gozon leeft, een klein stadje met minder dan tweehonderd inwoners van het kanton van Saint Rome de Tarn. Hij heeft daar een tentoonstellingsruimte en een open lucht park die het hele jaar open zijn voor bezoekers. Eenvoudig, rommelig en aangenaam. Als afstammeling van een lange lijn van smeden kreeg André Debru van zijn vader het advies om een ander vak te leren, een boterham verdienen als smid zag deze man geen toekomst meer in. Andrë besloot zich te concentreren op het creëren van metalen sculpturen.

Andre Debru 3

Zijn werk is bijzonder creatief, origineel en ongewoon. Hij noemt zijn workshop waar wij bij toeval tegenaan liepen “Het puin van Debru”. Binnen is het een rommeltje, daar zijn de kleinere objecten van zijn schepping te vinden.

Andre Debru 4

De grote producties staan buiten voor de werkplaats en in het veld ernaast. Het was maar goed dat er niemand afwezig was, want er stond een pauw voor de deur die ik zonder meer, ongeacht de kosten mee naar huis genomen had.

Andre Debru 5