De zoute zoen schrijfwedstrijd

De Zoute Zoen is voor velen een totaal onbekende tweejaarlijkse schrijfwedstrijd. Ik kwam hier de eerste maal mee in aanraking door dat een mede forumgebruiker bijna won en ook haar manuscript tot boek zag worden.
Aangezien ik ook graag mijn manuscripten uitgegeven zie worden ging ik de website zoeken.


Een sobere website
De website over de Zoute Zoen schrijfwedstrijd is sober en ontdaan van elke vorm van franje. Gek genoeg is dat voor mij altijd een goed teken. Dan hebben ze al die toeters en bellen om de aandacht te vangen blijkbaar niet nodig. Een andere reden kan zijn dat ze er gewoon geen kaas van gegeten hebben en dat geloof ik in dit geval echt niet.

Een giga geldprijs
Al snel valt het oog op de giga geldprijs die de uitschrijvers van de Zoute Zoen elke twee jaar uitreiken. Mijn mond viel open toen ik las: “De winnaar ontvangt een geldprijs van 12.500 euro. Bovendien verschijnt zijn/haar manuscript als boek bij Davidsfonds/Infodok.”
Ja, dan krab je toch eens achter je oren. Daarbij komt dat er ook nog een publieksprijs is van 2500 euro, ook niet gering.

En dan vergeet je het weer
De wedstrijd was net achter de rug en ik modderde gewoon verder met mijn andere schrijfsels. Ik stuurde wat kinderverhalen in het rond en kreeg zelf tot vier keer toe een positieve reactie. Drie manuscripten kregen alsnog een nee, één doordat de redactie vervangen werd en de ander twee doordat de uitgeverij in de problemen kwam. Een aantal andere malen kwam er positief geluid, maar ging het toch niet door. Gefrustreerd gingen de manuscripten in een lade en ik nam mij voor iets heel anders te gaan schrijven.

De Zoute Zoen
Doordat uitgeverijen allemaal in zwaar weer zitten en velen alleen hun vaste schrijvers aan het werk kunnen houden is het insturen van manuscripten een onzekere zaak geworden. Je moet gewoon keigoed zijn of een kruiwagen hebben. Wat vijf jaar geleden nog door het filter kwam kan het nu wel schudden.
Omdat ik mijn nieuwe werk, een Fantasy verhaal zelf erg geslaagd vond wilde ik meer kans maken en zeker stellen dat iemand er goed naar keek. Een manuscripten wedstrijd dus. Op dat moment kwam de Zoute Zoen weer in beeld.

Met kunst en vliegwerk heb ik mijn verhaal over Alex en zijn avonturen net op tijd af gekregen en vervolgens volgens de eisen zes maal uitgeprint en op de post gedaan. Een duur grapje als je niet in België woont.
Maar, en nu komt het:

IK BEN GENOMINEERD!

Kijk op de site van de zoutezoen.be naar de vijf genomineerden, lees de fragmenten en kies het beste verhaal uit en werk mee aan het toekennen van de publieksprijs.

Totdat ze de uitslag bekend maken zit ik te gloeien van trots.