Ratten!

muscus1Muskusratten

Al heel mijn leven hoor ik allerlei gruwelverhalen over muskusratten. Zoals: ze ondermijnen de dijken en dan verdrinken we allemaal. Als kind werd ik daar niet vrolijk van. Ook toen wist ik als echt bijdehandje dat we onder zeeniveau woonden en blijkbaar niet veilig waren. Programma’s op de televisie lieten wel eens stoere kerels zien, die zich in origineel kloteweer de polder in waagden om deze giga ratten te vangen. Bij de gemeente kon je toen zelfs geld krijgen voor elke dode muskusrat die je bracht. Wel vijf gulden per rat.
Met zulke berichten krijg je toch een bepaald beeld van die levensgevaarlijke monsters, ook al heb je geen idee hoe een muskusrat leeft.

Gewone ratten kende ik wel, die hadden de mensen in Europa al een keer bijna uitgeroeid. Daar bleef je dus ook op veilige afstand van. De pest krijgen wil immers  niemand.

Hoe ik nu bij deze ratten kom? Ze hebben mijn vijver gekraakt.

De nieuwe bewoners

In het vroege voorjaar zijn ze gearriveerd. De poes had het als eerste in de gaten en door haar ontevreden strakke blik kwam ik er ook achter dat er nieuwe bewoners waren. En weet je wat? Ze zijn reuze schattig.

Omdat in het voorjaar het riet nog niet aan het groeien is, kon ik vanuit de woning ongezien genieten van de activiteiten van de muskusratten. Met een rotgang scheerden ze elegant door het water om bij het geringste onraad weg te duiken.
Op rustige zonnige lentemorgens kon ik minuten lang staan smullen als er zo’n muskusrat in het korte gras op de rand van de vijver zichzelf zat te wassen.

 muscus2

 

Muskusratten zijn vegetariërs

muscus3Nu toch wat nieuwsgierig geworden ben ik maar eens op zoek gegaan naar informatie over deze vreemde buren. Bij het woord ratten hebben de meeste mensen gelijk de associatie met vuil, builenpest en meer van die niet echt flatteuzeAl snel kwam ik erachter dat dit bijzonder slimme en sociale dier een vegetariër is en daardoor dus niet veel in aanraking met vuiligheid komt. Hier in Noord Frankrijk zijn alleen maar zompige weilanden, waterstroompjes en bossen waardoor deze dieren gewoon schoon zijn. De omgeving is hier nog zo schoon dat zelfs het putwater nog van uitstekende kwaliteit is. Ik zie dus niet hoe dit stel in de vijver mij ziek zou kunnen maken.

Muskusrat wordt waterkonijn

In België weten ze al heel lang dat de muskusrat geen viespeuk is, daar is het een ware delicatesse, die als Waterkonijn op de menukaart staat. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Marmotten worden ook gegeten en ik zie niet zoveel verschil tussen een Marmot en deze water minnende knaagdieren.

Volgens de natuurgidsen kan deze rattensoort tot 40 centimeter lang worden, gemeten zonder staart en kan meer dan anderhalve kilo wegen. Dat klopt met wat ik zag, ze waren duidelijk groter dan de gewone bruine rat. Alleen de beverrat die hier blijkbaar ook voor kan komen is groter.

Muskusratten maken een rattenburcht

De ingang van hun woning lag in het voorjaar onder de waterlijn. Doordat de waterstand is gezakt is de ingang (zomer) bloot gekomen. Daarachter zou zouden zich twee kamers bevinden. Zodra het vrouwtje jongen heeft verkast het mannetje heel galant naar de andere kamer. Het vrouwtje heeft traditioneel de zorg voor de jongen. Verder is er nog een nooduitgang die een meter verder in het gras uitkomt. Deze doet dienst als vluchtweg, maar ook als ventilatieschacht voor als de ingang onder water staat. Verderop aan ons wegje, bij de drinkplaats van de koeien, wonen ook enkele Muskusrat gezinnen, maar die hebben een ware burcht gebouwd om in te wonen.

muscus4
Muskusratten leggen voorraden aan

In de winter zie ik bij de koeiendrinkplaats regelmatig de Muskusratten op de kant zitten. Vooral als er sneeuw ligt zie ik ze goed, ze steken  goed af tegen die witte achtergrond en tel ik er met gemak een stuk of vijf. Als ik dan blijf kijken zie ik ze gras afknagen en deze bundels in hun bek wegbrengen. Ik heb het vermoeden dat ze voorraden aanleggen voor als ze ingevroren raken. Want als ik blijf kijken is het een komen en gaan van ratten die planten versjouwen.
Nu, in de zomer is dat niet nodig, toch zag ik onze muskusrat met een bos groen in zijn bek naar het hol zwemmen. Volgens mij zijn er jongen die al voorzichtig wat groen kunnen eten maar duidelijk nog niet buiten mogen komen spelen.

Het bestrijden van muskusratten

muscus5In Nederland worden Muskusratten nog steeds zwaar bestreden omdat ze de dijken ondermijnen. Er worden overal vallen voor ze uitgezet zoals te zien op de foto. Tja, de dijken verliezen is wel lastig natuurlijk. Toch zie ik hier geen enkele reden om deze prachtige beesten te vangen of te vergiftigen. Bij de IUCN staan ze zelfs op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Dit komt omdat de rat vanwege zijn bijzonder dichte vacht populair is bij bonthandelaren. Hier in Frankrijk en ook in Nederland is het een geïntroduceerde diersoort, of die dan ook onder de bescherming vallen weet ik niet. Onder druk staan ze hier in geen enkel geval. Als ik in de omgeving fiets en naar alle drinkvijvers voor koeien kijk ontdek ik altijd wel ergens een of meerdere muskusratten.

Ik hoop dat ze blijven  Zodra je het filmpje bekeken hebt snap je dat.