Lezen en schrijven over Turkije

candir3sZes jaar woonde ik in het paradijs dat Turkije heet. Ik had daar het geluk het leven op een andere manier te leren kennen. In het kleine dorp waar ik neergestreken was leerde de mensen mij leven zoals ik denk dat het moet.

 

 

 

 

Ver weg van de rat-race is het mogelijk om met weinig of geen inkomen prettig te bestaan. Het niet continu bezig zijn met het vergaren van geld voor hypotheek of andere hoge lasten geeft de ruimte om tijd vrij te maken voor de wezenlijke zaken in het leven. De natuur om het dorp heen was dankzij mijn hond Dorcas een dagelijks genoegen. Candir, dat tegenover het meer toeristische Dalyan ligt is een van de mooiste stukjes Turkije die er zijn.

candirs

Ik maakte de meest vreemde zaken mee, van corrupte ambtenaren tot het slachten van mijn eigen wilde zwijnen. Vol verwondering beleefde ik alles vanuit het gezichtspunt van een moderne westerse vrouw.

Hoe ik alles beleefde is te lezen in mijn boek Yabanci. Enkele verhaaltjes van latere datum zijn hier op de site geplaatst.

 

yabanci2Yabanci
Een buitenlander in Turkije
213 pagina’s
14,95 euro

Voor dat ik de stap nam om in Turkije te gaan wonen las ik alles wat los en vast was over Turkije. Gek genoeg viel het niet mee om boeken over Turkije te vinden die geen reisgidsen waren. Mijn boek over Turkije heb ik geschreven omdat het gewoon leuk was om mijn ervaringen aan het papier toe te vertrouwen. Hieronder vind je nog meer boeken over Turkije.

Boeken over Turkije: Turkse Verleidingen – Ebru Umar

turk1Tien jaar lang was Ebru Umar niet in Turkije geweest, toen ze in 2004 voor het eerst weer een bezoek bracht aan het land waar ze in haar jeugd haar zomers vierde. Aangenaam verrast door de vooruitgang die het land had doorgemaakt keerde ze sindsdien vele malen terug, altijd in gezelschap van vrienden. Het resultaat is Turkse verleidingen: sprankelende reiservaringen in een land zonder straatnamen en mét een leger dat vrouwenrechten beschermt, restaurants die het woord ‘service’ wél kennen en winkelcentra die zelfs de meest verwende shopper doen duizelen.
Ebru Umar’s verhalen zijn even divers en origineel als het uitgestrekte land dat zij beschrijft. Musea, moskeeën en kerken, het Turkse nachtleven en tradities naast Koerden, zwarte Fatma’s en allochtonen maken van Turkse verleidingen niet alleen een meeslepend reisverslag, maar ook een ideale gids voor vakantiegangers. Uiteraard met uitleg over Turkse woordjes, do’s en don’ts, de lekkerste restaurants van Istanbul, Izmir en Kusadasi, én de beste stranden in Kas, Antalya en Kusadasi.

Turkse Verleidingen – Ebru Umar
279 pagina’s
Koop het boek bij Bol

Boeken over Turkije: De Harsclub – Senay Ozdemir

turk2Iedere eerste zondag van de maand komen de vriendinnen Bahar, Yelda en Arzu bij elkaar voor hun ontharingsrituelen. Drie zelfbewuste mediterrane vrouwen: zelfstandig en volop in het leven staand. Tijdens deze intieme sessies wisselen ze persoonlijke ervaringen uit. Bahar, nog maagd, krijgt intensief voorlichting van de oudere Yelda en Arzu. Yelda, ongelukkig getrouwd, brengt haar twijfels over haar huwelijk onder woorden en overweegt een scheiding. En uit de verhalen van de vrijgevochten Arzu, die haar vrijheid boven alles liefheeft, wordt duidelijk dat ze echt pappa’s kleine meisje niet meer is.De harsclub schildert de levensstijl van moderne mediterrane vrouwen in het Westen. Het laat zien hoe zij hun cultuur nog met zich meedragen en zich tegelijkertijd vrij bewegen in de Westerse maatschappij. Terwijl zij de instellingen die daarmee gepaard gaan in zich proberen te verenigen.

De Harsclub
185 pagina’s
6,99 euro
Koop het boek bij bol

Boeken over Turkije: Hatice – N Ozer 

turk3Als de pientere en vrome Hatice hoort dat haar vader haar wil uithuwelijken, neemt zij de benen. Zelf had ze nooit veel twijfels over het geloof van haar strenge vader. Ook niet toen ze niet meer naar school mocht. Ze dacht dat het zo hoorde, volgens de koran. Toen haar vader echter zwichtte voor de leerplichtambtenaar, is haar beeld over hem gaan kantelen.
Als bekend wordt dat zij is weggelopen volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Haar moeder wordt door Hatices vader ernstig mishandeld, want moeder heeft gefaald en zijn eer ligt op straat. De Turkse gemeenschap is in rep en roer.

In een Turks koffiehuis geven de mannen ongezouten commentaar. De kwestie verdeelt de bezoekers: er is begrip voor de vader, die immers diepgelovig is en wiens eer in het geding is. Maar Hatice, die onvindbaar blijft, heeft ook medestanders, zoals Demir Alkan, haar vroegere leraar die wel als communist wordt gezien en te veel is vernederlandst. Hoewel hij een zwak voor haar heeft, kan hij ditmaal niet veel uitrichten.

Hatice is een spannend geschreven drama dat nauwelijks winnaars kent. Of het moet de lezer zijn, die kennismaakt met interessante mensen van vlees en bloed.

Hatice
143 pagina’s
5 euro
Koop het boek bij bol

Boeken over Turkije: Bevrijding – Ömer Livaneli

turk4De bevrijding gaat over het Turkse meisje Meryem. Zij wordt verkracht door haar oom. Haar familie veroordeelt haar ter dood omdat ze hen onteerd heeft. Haar neef Djemal krijgt opdracht haar mee te nemen naar Istanbul, waar hij het vonnis uit moet voeren. In Istanbul woont Irfan, een succesvolle, maar ongelukkige professor die vrouw en werk verlaat om de Egeïsche Zee te bezeilen.

In Bevrijding laat Ömer Livaneli de levens van deze drie personages samenkomen. Djemal is niet in staat Meryem te vermoorden en ze monsteren aan op de boot van Irfan. Hun reis voert hen niet alleen over de Egeïsche Zee, maar geeft ze ook weer hoop en maakt ze vrij.

Livaneli vertelt niet alleen het verhaal van zijn drie personages, maar ook dat van Turkije. Hij kruipt achter het stereotype van de islam en onthult geheimen en leugens, wreedheid en liefde in familieleven en vriendschap.

Bevrijding geeft een aangrijpend en levend beeld van Turkije, verscheurd tussen traditie en het moderne leven.

Bevrijding
325 pagina’s
6,90 euro
Koop het boek bij bol

Boeken over Turkije: De nootjes van het huwelijk – Aysel Caliskan

turk5Al op jonge leeftijd emigreert Aysel met haar familie van Turkije naar Nederland., Ze heeft moeite mom zich thuis te voelen en voelt zich opgesloten in het vreemde Holland.

Op dertienjarige leeftijd wordt ze uitgehuwelijkt en verhuist naar het Turkse platteland. Ze gaat een verschrikkelijke tijd tegemoet en vlucht na anderhalf jaar terug naar Nederland.
De nootjes van het huwelijk geeft een indringende blik in de wereld van de Turkse immigranten in Nederland.

De nootjes van het huwelijk
336 pagina’s
5 euro
Koop het boek bij bol

Boeken over Turkije: De garnalenpelster  – Nilgün Yerli

turk6Het leukste van dit boek over een leven in Turkije is dat het is geschreven op een terras aan de Dalyanrivier in Dalyan. Een plaats die ik goed ken en waar ik tegenover heb gewoond. Jammer genoeg is dit boek alleen tweedehands te krijgen bij bol.

Jarenlang krijgt Nilgün Yerli geen garnalen door haar keel, omdat die haar aan het moeilijke leven van haar moeder herinneren. Garnalen pellen was voor haar moeder een manier om extra geld te verdienen waarmee ze de boodschappen kon betalen. Zielsveel hield Yerli van haar moeder, een wijze en intelligente vrouw, die altijd overal een antwoord op leek te hebben. Alleen bij haar moeder voelde ze zich veilig toen het gezin op Yerli’s tiende vanuit Turkije in Nederland terechtkwam. Een land waar alles anders was: mensen, gewoonten, eten, waarden en normen. Haar moeder gaf haar steeds weer het gevoel dat alles goed zou komen.Langzaam werd echter duidelijk dat de machtsverhoudingen binnen het gezin volledig scheef lagen. De moeder offerde zich op, terwijl de vader het ervan nam. De vertelster ziet zich voor de moeilijke vraag gesteld of haar moeder, ondanks haar wijsheid en inzicht, niet een fundamentele fout heeft gemaakt. Het kan toch niet goed zijn zo met je te laten sollen? Loyaliteitsgevoelens, liefde en vrijheidsdrang strijden om de voorrang. Hoe de vertelster zich een weg baant door dit woud van tegenstrijdige gevoelens en zich leert handhaven in het niemandsland tussen twee culturen, leert deze ontroerende autobiografie.

De garnalenpelster
215 pagina’s
Koop het boek bij bol